Viskweek in oud fabriekspand

10 november 2015

In het leegstaande kantoorpand De Schilde in Den Haag staan over een paar maanden bassins waarin duizenden Tilapia-vissen rondzwemmen. Dat moet jaarlijks 19.000 kilo verse vis opleveren. Op het dak van het pand komt een boerenbedrijf met een grote kas waar groenten worden verbouwd.

Initiatiefnemer is het Zwitserse Urban Farmers, dat verwacht dat het concept winstgevend zal zijn.

Terras en rondleidingen

De keuze voor groenten- én viskweek is niet toevallig, want de twee moeten elkaar gaan aanvullen. De vissen die in aquaria worden gehouden produceren meststoffen, zoals ammonium, die vervolgens door bacteriën worden omgezet in nitraten. Water met deze stoffen uit de bassins wordt via leidingen naar het dak getransporteerd waar het voor de irrigatie van de gewassen dient. De planten halen de voedingsstoffen uit het water en zuiveren het daarbij. En zo is het weer geschikt voor de ondergelegen visteelt.

De investeringen moeten terugverdiend worden door de groenten en vis te verkopen. Ook wordt op het dak een terras aangelegd en worden er rondleidingen door het bedrijf gehouden. De vis zal voornamelijk aan restaurants worden geleverd.

Altijd op de hoogte blijven?