Opening seizoen Oosterscheldekreeft

1 april 2016

Gisteren, donderdag 31 maart, nam restaurateur en televisiekok Joop Braakhekke op de Oosterschelde de eerste kreeft in ontvangst uit handen van kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. De Zeeuwse kreeft is nog een van de weinige Nederlandse seizoenproducten. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. Zo'n 27 actieve vissers mogen een beperkte periode uitvaren, vanaf vandaag tot 15 juli.

 

Watertemperatuur

"Het gaat goed met het kreeftenbestand dus de vooruitzichten zijn positief. Dit seizoen zijn er zelfs een paar vissers bijgekomen. Door het koude voorjaar zal de aanvoer mogelijk wat langzamer op gang komen. De kreeft gaat pas bij een hogere watertemperatuur actief op zoek naar voedsel. Nu is het met 6,5 graad nog behoorlijk koud", aldus kreeftenvisser Gerrie van den Hoek.

 

Goede prijs

"De kreeftenhandel is stabiel. De vissers krijgen over het algemeen goede prijzen voor de gewilde delicatesse", voegde Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat toe. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants in Nederland en België.

 

Altijd op de hoogte blijven?