Foppen niet vervolgd voor salmonellabesmetting

6 april 2016

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen de directie van Foppen uit Harderwijk voor het veroorzaken van de salmonellabesmetting in 2012. Naar het oordeel van het OM zijn er geen aanwijzingen dat Foppen strafbare feiten heeft gepleegd zoals in de aangifte beschreven. Dat maakte een woordvoerder van het OM afgelopen maandag, 4 april, bekend. Letselschadespecialist Yme Drost deed namens zes mensen die van de besmette vis hebben gegeten aangifte tegen de visverwerker. Zij vinden dat Foppen schuldig is aan het lichamelijke letsel dat ze hebben opgelopen.

 

Gerookte zalm

De slachtoffers werden drie en half jaar geleden ziek na het eten van gerookte zalm en hebben nog steeds lichamelijke klachten. Zij willen dat het Openbaar Ministerie alsnog onderzoek doet naar de zaak. Eerder, in 2013 zag het OM ook al af van een strafrechtelijk onderzoek. Drost deed nu na drie jaar nogmaals aangifte namens zijn cliënten. Maar de officier van justitie heeft dit verzoek nu dus afgewezen. Drost beraad zich op vervolgstappen. “Het OM doet de zaak af zonder zich er in te verdiepen. Ik wil me hier dan ook niet bij neerleggen.”

 

Salmonella

In 2012 ontstond in de Griekse fabriek van Foppen een salmonellabesmetting. Vier mensen overleden na het eten van de besmette vis. Zeker 23.000 mensen werden ziek. De oorzaak van de besmetting is nooit gevonden. De besmetting kon zich verspreiden door poreuze productieschaaltjes. Volgens het OM heeft Foppen de schalen vooraf getest volgens de voedselveiligheidsregels. Ook waren er volgens het OM papieren waaruit blijkt dat de schalen geschikt waren voor contact met voedsel.

 

Geen verplichting

Het OM meent dat de schaaltjes goed schoongemaakt werden en dat Foppen regelmatig testte. Volgens justitie nam het bedrijf voldoende maatregelen om de hygiëne te waarborgen. Dat de microbiologische waarden niet voldeden, was niet uitzonderlijk, zo stelt de officier van justitie. 'Er is geen verplichting om hier verder onderzoek naar te doen. Foppen verbeterde het schoonmaakproces, waardoor de vervuiling afnam', aldus de officier. Dat Foppen niet op salmonella testte, is volgens het OM niet verwijtbaar, omdat het niet verplicht is. Salmonella en vis was een ongebruikelijke combinatie.

 

Listeria

In 2014 is Foppen onder verscherpt toezicht gesteld nadat meerdere voedselveiligheidsregels overtreden waren. Begin vorig jaar was het onderzoek naar de Listeriabacterie niet op orde. Dat voldoet volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inmiddels wel aan de regels.

 

Altijd op de hoogte blijven?