Oesterhuis Renart Boulon

19 februari 2015

Nederland heeft zijn eerste oesterhuis: Renart Boulon, genoemd naar de beide oprichters, Ronald de Vos en Adri Bout. “Wij hebben een topoester met Franse allure, geaffineerd in Zeeuws bronwater.”

Begin 2014 begonnen De Vos en Bout met testen naar de effecten van dat bronwater op de smaak van de oesters. Ronald de Vos: “De resultaten waren verbluffend. Iedereen die deze oesters proefde, vond de smaak uniek. Daarna hebben we geprobeerd of het mogelijk was de vleeskwaliteit te beïnvloeden door toevoeging van bepaalde soorten algen. Twee soorten bleken het gewenste effect te geven. De combinatie van het bronwater en de voeding met deze twee algensoorten gaf een heel speciale oester.”

Ronald de Vos: “Wij gebruiken Nederlandse oesters als basis en selecteren oesterpercelen waarvan we weten dat de kwaliteit hoog is: in de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer. We betrekken de kwekers bij het selectieproces, zodat zij ook precies weten welke eisen we stellen. Daarna gaan ze hier bij Seafarm in de bassins met bronwater en krijgen ze dagelijks verse algen die we zelf kweken. We controleren en proeven ze elke dag. Pas als de kwaliteit voldoet aan wat wij de Renart Boulon-standaard vinden, kan de betreffende oester verkocht worden.”

In Vismagazine nr.1 (januari 2015) staat een reportage over Oesterhuis Renart Boulon.

Meer lezen? Neem een abonnement op Vismagazine.

Altijd op de hoogte blijven?