Spieringeitjes ontwikkeld in laboratorium

11 april 2011

Instituut Imares, onderdeel van Wageningen Universiteit dat onderzoek doet naar mariene ecosystemen, is er in geslaagd volwassen spiering (Osmerus eperlanus) uit het IJsselmeer en Markermeer te laten paaien onder laboratoriumomstandigheden. Dat is nog niet eerder gelukt in Noord-Europa.

In het experiment wordt onderzocht hoe temperatuur invloed heeft op de ontwikkelingssnelheid van spieringeitjes. Deze kennis kan inzicht geven in de gevolgen van het mismatchen van spieringlarven met hun voedsel.

Een goed getimede start is van levensbelang voor de kleine larfjes om te kunnen overleven tot na hun eerste groeiseizoen. Te vroeg of te laat uitkomen kan nadelige effecten hebben op de ontwikkeling en dus op de spieringstand in het water.

Het spieringproject werd in het leven geroepen om vogels in het IJsselmeer- en Markermeergebied te beschermen. Spiering is voor veel vogels, zoals de visdief en de fuut, een belangrijke voedingsbron. Doordat er minder spiering in IJsselmeer en Markermeer voorkwam is ook het aantal vogels daar teruggelopen. Met het project zoekt Wageningen Imares uit hoe deze neerwaartse trends, van vogels en vissen, zijn ontstaan en wat er aan te doen is.

Altijd op de hoogte blijven?