Laatste toestemmingen pulsvisserij verleend

17 mei 2011

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de laatste twintig toestemmingen om te vissen met een pulskor vergeven. Pulsvisserij is een duurzame vistechniek, waarbij in plaats van kettingen, elektriciteit wordt gebruikt. De pulskor is een vistuig waarbij tong en schol met behulp van elektrische prikkels los komen van de zeebodem. De pulskor leidt tot minder bodemberoering en aanzienlijke besparing van brandstof.

Er werd geloot onder de 36 aanmeldingen. De animo was groot; alle gegadigden hadden op de dag van bekendmaking meteen hun aanvraag ingediend. In totaal zijn nu 42 boomkorkotters uitgerust met een pulskor.

Aan de toestemming is de voorwaarde verbonden dat het vaartuig binnen negen maanden ook daadwerkelijk met de pulsvisserij is gestart. Daarnaast moet men meewerken aan een monitoringsprogramma om meer kennis over de pulsvisserij te krijgen. Dat is nodig om uiteindelijk te kunnen besluiten over permanente toelating van de pulsvisserij. Nu geldt een tijdelijke regeling van de Europese Commissie voor het gebruik van elektriciteit in de visserij.

Altijd op de hoogte blijven?