Noordzeevis te traceren via de Catchlocator

22 juni 2011

Afgelopen zaterdag is de eerste vis aan wal gebracht, waarbij de Catchlocator is gebruikt. De Catchlocator is een nieuw systeem, dat het mogelijk maakt verse Noordzeevis in de gehele keten te traceren via internet. Informatie over vangstlocatie, schip, sortering en manier van vissen is op elk moment opvraagbaar via een barcode op het etiket van de kisten met vis.

Bij groothandels komen speciale terminals met barcodescanners te staan die deze informatie direct weergeven. Het is ook mogelijk de informatie af te lezen via de mobiele telefoon.

De Catchlocator is een project van het Visserij Innovatie Platform (VIP) met als initiatiefnemers horecagroothandel Hanos, visvershandel Jan van As en VCU. Het is in samenwerking met Vekrasoft en Schouw Informatisering ontwikkeld en op de markt gebracht. De CatchLocator is een toevoeging op het al bestaande VCU CatchManagement systeem waarmee de visser aan boord de vis weegt, sorteert en registreert. De software van het VCU CatchManagement-systeem koppelt een GPS-coördinaat aan de vangstlocatie en maakt het mogelijk vangstoverzichten te maken van de vangst per trek, dag en reis in (levend) gewicht, kisten, percentage en prijs. Het traceringsysteem is te gebruiken door de gehele keten van aanvoer, (groot)handel en restaurant tot uiteindelijk de consument. Meer informatie op www.catchlocator.nl.

Altijd op de hoogte blijven?