Palinguitzetting Randmeren

18 juni 2011

Op 16 juni zijn in het Eemmeer vanuit Spakenburg 350.000 pootaaltjes uitgezet. Dit gebeurde in het kader van het herstelproject Uitzet glas- en pootaal van het Productschap Vis. Het Eemmeer is gekozen vanwege het schone water en bodem en de mogelijkheid voor vrije uittrek van de schieraal. Doel van het uitzetten van de pootaal is een verbeterde uittrek van schieraal en daarmee een verbetering van de voortplanting, zodat er weer genoeg glasaal op een natuurlijke manier ons land binnen kan zwemmen.

De uitgezette pootaal is in een kwekerij enkele maanden opgekweekt om de overlevingskans in de natuur groter te maken. Eenmaal volwassen kunnen de alen vrij uitzwemmen naar de paaigronden in de Sargasso Zee om voor nageslacht te zorgen.

De uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EL&I in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma ‘Perspectief voor een duurzame visserij’. Het project wordt medegefinancierd uit het Europees Visserijfonds en gecoördineerd door het Productschap Vis in samenwerking met de Stichting DUPAN. DUPAN verenigt de Nederlandse viskwekers, vissers en vishandelaren om te werken aan herstel van de aalstand in Nederland.

Visser Gerard Heimensen is met zijn PU3 uitgevaren, met de jonge palingen in de bun. Zorgvuldig heeft hij de palingen te water gelaten. Foto: Productschap Vis

Altijd op de hoogte blijven?