Simonis uit Scheveningen winnaar AD Haringtest

8 juli 2011

Simonis uit Scheveningen heeft de beste haring van het land. ‘De Top 5 is hetzelfde als vorig jaar; alleen de volgorde is anders. Het Scheveningse visbedrijf scoorde een 10-. De andere bedrijven in de top 5 zijn: Visgilde Oosterschelde, Kees Koning uit Rijswijk, Schmidt Zeevis uit Rotterdam en Atlantic uit Leiden. Al die bedrijven scoorden een 9,5.

Bijzonder is dat vier van de vijf bedrijven uit de top 5 hun haring betrekken van groothandel Atlantic uit Scheveningen, vertelt AD-journalist Paul Hovius. ‘En ook nog van dezelfde partij! Die jongens van Atlantic doen het geweldig en ze zijn zo fanatiek!’

De prijzen vindt Hovius dit jaar behoorlijk hoog. ‘Op 45 plaatsen hebben we 2 euro of meer betaald. Ik ben met name in Amsterdam regelmatig 3 euro als prijs voor een haring tegengekomen.'

Alle supermarkten scoorden weer vreselijk slecht. Eén keer een 4, negen keer een 1 en drie keer een 0. De beste ambulante handelaar was dit jaar Jaap de Graaf uit Spakenburg op plaats 25. Hij scoorde een 7,5.

De temperatuur blijft een probleem bij veel haringverkopers, merkte Hovius. ‘De hoogste temperatuur die we aantroffen was maar liefst 18,6 graden. En dat terwijl het niet eens warm was buiten!’ (foto: Fred Libochant)

Altijd op de hoogte blijven?