Vijf soorten tonijn met uitsterven bedreigd

11 juli 2011

Als er geen onmiddellijk wereldwijd vangverbod komt, is het lot van vijf van de acht soorten tonijn bezegeld. De drie overige soorten doen het niet veel beter. Dat blijkt uit een rapport van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), gepubliceerd in het blad Science.

De visserij van de soorten blauwvintonijn staat op instorten volgens het rapport. Blauwvintonijnen leven lang en planten zich pas op latere leeftijd voort. De kans op herstel is daarom minimaal. De soort wordt vooral in Japan als peperdure delicatesse gekocht en gegeten. Met de grootoogtonijn, geelvintonijn en albacore, de soorten die veelal in onze winkels liggen en gebruikt worden in salades en op broodjes belanden, gaat het niet veel beter. Als er niet onmiddellijk een quotum wordt ingesteld voor de vangst van deze soorten is het tegen 2020 gedaan.

De IUCN is een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met natuurbehoud en het verantwoord gebruik van natuurlijke middelen. Er zijn 84 landen bij aangesloten en ongeveer 900 NGO's op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen.

Altijd op de hoogte blijven?