Beroepsvissers niet blij met uitspraak Sportvissers

9 augustus 2011

De uitspraak ‘Laten we ophouden ons druk te maken over die honderd man beroepsvissers’ is erg verkeerd gevallen bij de Combinatie van Beroepsvissers. Fred Bloot, adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland, deed die uitspraak enige dagen geleden in de Volkskrant. De beroepsvissers vinden dat Sportvisserij Nederland met deze uitspraak hun onderhandelingspositie ondermijnt.

Palingvissers op de Nederlandse rivieren hebben sinds 1 april van dit jaar te maken met een vangstverbod. Oorzaak is het te hoge gehalte aan dioxine en PCB’s in de rivierpaling. Als gevolg van het vangstverbod zitten nu de meeste van de 45 visserijbedrijven op de rivieren zonder inkomsten.

Staatssecretaris Bleker heeft in overleg met de Tweede Kamer besloten een compensatieregeling in te stellen voor de getroffen palingvissers. Dat is vooralsnog een zeer karige regeling geworden. De Combinatie van Beroepsvissers is met de Tweede Kamer en met het ministerie in gesprek om de regeling te verbeteren.

De uitspraken van de adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland staan overigens in schril contrast met de uitspraken van oud-politicus Jan Terlouw, onafhankelijk voorzitter van de Projectgroep Aalherstel waarvan ook Sportvisserij Nederland deel uitmaakt. Terlouw verklaarde onlangs in een tv-interview dat palingvissers die hun bedrijf niet meer kunnen uitoefenen op een fatsoenlijke wijze gecompenseerd dienen te worden.

Altijd op de hoogte blijven?