Greenpeace legt opnieuw stenen bij Sylt

11 augustus 2011

Greenpeace heeft opnieuw grote natuurstenen op de bodem van een natuurgebied bij het eiland Sylt in het Duitse deel van de Noordzee gelegd. De organisatie wil hiermee voorkomen dat vissers hun sleepnetten over de bodem halen. Het Sylter Buitenrif heeft een beschermde status en wordt volgens Greenpeace beschadigd door de bodemvisserij. De actie leidt tot protesten van de Nederlandse visserijsector.

Het Sylter Buitenrif is een belangrijk paaigebied voor bruinvissen, een kleine walvissoort. In 2004 werd het gebied door de Duitse overheid uitgeroepen tot officieel natuurgebied. Vissers richten er voortdurend schade aan, stelt Greenpeace. In 2008 legde de organisatie de eerste natuurstenen neer in het gebied. Greenpeace pleit voor de instelling van zeereservaten binnen het Europese visserijbeleid. In zeereservaten kan de natuur aansterken en worden de vissen groter, waardoor ze voor meer nageslacht zorgen. Daarvan profiteert ook de visserij, aldus de milieu-organisatie.

De visserijsector vindt de acties van Greenpeace verwerpelijk en vindt dat de overheid hier tegen moet optreden. De vissers zetten in op duurzame ontwikkelingen en zijn actief betrokken bij het proces om te komen tot de juiste balans tussen ecologische en economische belangen, stelt voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis. ‘Acties zoals Greenpeace voert zijn afkeurenswaardig en onnodig. Samen met natuurorganisaties en overheid werken de vissers aan de invulling van Natura 2000-gebieden. Elke visser kan door de aanwezige stenen op de zeebodem zware hinder ondervinden en hierdoor in gevaar komen. Dat is ontoelaatbaar.’ Vissers bij Sylt ondervinden hinder van door Greenpeace gelegde stenen. Foto: archief Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?