Kamer neigt naar afschaffen productschappen

13 december 2011

Er lijkt een Kamermeerderheid te zijn voor de afschaffing van de productschappen. De VVD is voorstander van het verdwijnen van de schappen, maar coalitiegenoot CDA is tegen. PVV, SP en D66 steunen de liberalen en daarmee lijkt een meerderheid in de Kamer een feit.

PVV-Kamerlid Van den Besselaar stelde dat er in het regeer- en gedoogakkoord geen afspraken zijn gemaakt over de schappen. 'En dat betekent dat we met andere partijen in zee mogen gaan.'

De christendemocraten hebben traditiegetrouw een grote agrarische achterban en zien modernisering van de schappen wel zitten. Die vernieuwing van de productschappen zou tot lagere verplichte heffingen en meer democratie en transparantie binnen de schappen zelf leiden.

Volgens het kabinet hebben de schappen straks nog maar drie taken: de bevordering van plant- en diergezondheid, het bevorderen van voedselveiligheid en de zogenoemde medebewindstaken. Voor promotie van producten en onderzoek naar productverbeteringen is geen ruimte meer.

Ondanks de steun van de ondernemers en de productschappen zelf voor de grondige wijziging, neemt de steun in de Kamer voor de schappen in af. Volgens de VVD kan de overheid de kerntaken zelf beter, efficiënter, goedkoper en democratischer uitvoeren dan de schappen zelf. CDA-er Koopmans wijst echter op het regeerakkoord, waarin staat dat de overheid juist kleiner moet worden. Ook vindt hij dat de productschappen over heel veel expertise beschikken.

Altijd op de hoogte blijven?