Twijfels over VIBEG-akkoord

12 december 2011

Staatssecretaris Bleker van EL&I wil morgen het VIBEG-akkoord (Visserij in Beschermd Gebied) tekenen met het visserijbedrijfsleven en natuurbeschermingsorganisaties. Bij de visserijsector heerst echter flinke twijfel. Zij willen gecompenseerd worden voor het verlies aan visgebieden, maar het ministerie laat weten daar niet op in te gaan.

Het VIBEG-akkoord legt per direct een verbod op van 25 procent op boomkorvisserij in twee Natura 2000-gebieden voor de. In 2016 wordt dat een totaalverbod. Bezwaar van de boomkor is dat hij de bodem ernstig omwoelt.

Ook de garnalenvisserij wordt ingeperkt. De garnalenvissers van VisNed zijn tegen de voorstellen van de staatssecretaris en Visned zal het akkoord wellicht niet tekenen.

De gebieden zijn in 2008 als Natura 2000-gebied aangewezen. Het gaat om de Vlakte van de Raan in de zuidwestelijke delta tegen de grens met België aan en de Noordzeekustzone van Bergen (NH) tot Rottum. Europese regelgeving schrijft voor dat het leven in de permanent onder water staande zandbanken beschermd moeten worden.

Altijd op de hoogte blijven?