P&P neemt failliet Heiploeg over

28 januari 2014

Heiploeg is overgenomen door rederij Parlevliet en Van der Plas. De bedrijfsactiviteiten van Heiploeg worden met ingang van vandaag in afgeslankte vorm voortgezet onder de naam Heiploeg International.

In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt. Het gaat daarbij om 90 werknemers met een vast dienstverband. De werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, aldus directeur Hans Wielinga, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd. Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk.

Arbeidsvoorwaarden

In de afgelopen jaren kampte Heiploeg met een schuldenlast van € 130 miljoen en leed miljoenenverliezen. De recent door de Europese Commissie opgelegde boete van € 27 miljoen, waartegen Heiploeg in beroep is gegaan, voerde de financiële druk nog verder op, maar ook zonder die boete bleek continuïteit in de bestaande vorm niet langer mogelijk.

Heiploeg International zal met de nieuwe organisatie beter in staat zijn in te spelen op productieschommelingen als gevolg van seizoenen of conjunctuur, aldus directeur Edo Abels. Over de gehele linie zijn de arbeidsvoorwaarden bij Heiploeg.

Vooruitzichten

Abels betreurt het faillissement van Heiploeg maar is positief over de vooruitzichten van het nieuwe bedrijf: “Vandaag is een dag met een dubbel gevoel voor ons. We betreuren het dat wij afscheid moeten nemen van een flink aantal gewaardeerde collega’s. Het goede nieuws is dat we verder kunnen met het merendeel van de collega’s als onderdeel van het financieel gezonde en stabiele Parlevliet & Van der Plas. Positief is ook dat wij gewoon kunnen blijven leveren aan onze klanten en de consument onze garnalen niet hoeft te missen.”

Nieuwe eigenaar Parlevliet & Van der Plas heeft zijn hoofdkantoor in Katwijk (Zuid-Holland), met dochterondernemingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Litouwen. Het bedrijf bestaat sinds 1949 toen het begon met de haringhandel in Nederland. Inmiddels heeft het familiebedrijf 1500 medewerkers, en wereldwijd met eigen schepen actief in de vangst, handel en verwerking van vis, onder meer haring, makreel en kabeljauw. Het bedrijf nam in 2009 ook al het failliete Ouwehand over.

Lees ook:

P&P neemt failliet Heiploeg over

 

Altijd op de hoogte blijven?