Jaarrond kweektong mogelijk

26 februari 2015

Onderzoekers van IMARES Wageningen UR zijn erin geslaagd om de condities voor tong die in een viskwekerij opgroeit zodanig te kiezen dat de vis zich buiten het seizoen kan voortplanten. Door ook de juiste dieren te kiezen wordt het nu mogelijk om tong jaarrond rendabel te kweken, zodat aan de marktvraag niet alleen met Noordzeetong hoeft te worden voldaan. Tong uit de Noordzee plant zich slechts voort in april en mei.

Begin januari 2015 produceerden onderzoekers van IMARES Wageningen UR de eerste jonge tong (Solea solea) buiten het seizoen uit eerstegeneratietong van viskwekerijen. Deze eerstegeneratietong werd geselecteerd in een fokprogramma. Hierdoor werd het mogelijk een nieuwe generatie jonge tong te kweken die door het jaar heen beter groeit.

Imares

In 2012 waren de onderzoekers van IMARES al in staat om uit eerste generatie (G1) vis die op viskwekerijen was gekweekt een tweedegeneratie (G2) tong te produceren. De G1-kweekvis werd daartoe in overdekte kweektanks gehouden onder volledig gecontroleerde temperatuur- en lichtcycli.

Na het aanvankelijke succes in 2012 richtte men zich op de productie van G1-kweekvis buiten het seizoen. Dit recente succes maakt de kweek van tong gedurende het hele jaar mogelijk, waardoor kweek- en groeifaciliteiten constanter en voordeliger kunnen worden benut. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar door tong van voldoende formaat voor de markt kan worden geproduceerd.

Altijd op de hoogte blijven?