Nieuws

Crowdfundingsactie voor kweek van glasaal

jonge paling

Glasaal Volendam wil jonge paling (glasaal) produceren in een kweekomgeving, een wereldprimeur. Hierdoor hoeft in de toekomst geen wilde glasaal meer gevangen te worden en krijgt de natuur de tijd om zichzelf herstellen. Om dit te realiseren is een crowdfundingsactie gestart. Het bedrijf hoopt 300.000 euro op te halen. Glasaal Volendam BV is een initiatief van een aantal ondernemende Volendammers met kennis en ervaring in de visserij, die de dramatische afname van de palingstand wereldwijd een halt wil toeroepen.
De geavanceerde kwekerij is een vervolg op jarenlang onderzoek van de Universiteit van Leiden, met het doel om jonge paling te kunnen kweken. Inmiddels zijn er twee biologen fulltime aan het project verbonden, ondersteund door een aantal andere deskundigen.

Overbevissing

De palingstand in Nederland is sinds 1970 met maar liefst 95% gedaald. Oorzaken zijn naast overbevissing op glasaal , ook obstakels in de trekroutes en afname van leefgebied. Cruciaal is de hoeveelheid glasaal die vanuit zee ons land binnen zwemt. Die bedraagt nog maar een fractie (1,5%) van het aantal dat een halve eeuw geleden in Nederland instroomde.

Die sterke afname is een mondiaal probleem. Niet voor niets plaatste de IUCN (een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen) paling op de rode lijst van meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Wall of Fame

Als beloning zijn onder meer aandelencertificaten en vermelding in de Wall of Fame bij Glasaal Volendam, of een diner met de oprichters en een rondvaart op het IJsselmeer te verdienen. Inmiddels is bijna een kwart van het bedrag binnen.

Steun de crowdfuncingsactie van Glasaal Nederland.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *