Handel en vissers starten Northsea2Bio

23 oktober 2015

Een groep handelaren en vissers wil Noordzeevis onder een ecologisch kwaliteitsmerk op de markt gaan brengen. Het nieuwe keurmerk krijgt de naam Northsea2Bio.

 

Kwaliteit

Northsea2Bio gaat verder dan alleen duurzaamheid, zoals het MSC-keurmerk en het FOS-keurmerk, aldus de initiatiefnemers, waaronder visser Klaas Jelle Koffeman en Urker vishandelaar Albert Bakker in hun persbericht. “Wij vinden dat de kwaliteit van de vis het allerbelangrijkst is en dat duurzaamheid daar gewoon bij hoort. Met het keurmerk zorgen we voor een hogere opbrengst voor de visser, betere kwaliteit vis in de schappen en een streekproduct van hoge kwaliteit voor de consumenten rondom de Noordzee.”

 

Expertise

De initiatiefnemers, die zich verenigd hebben in de Stichting Algemeen Belang BioGroup Noordzee, zoeken hierbij hulp van professionals. “Dit kunnen vissers, vishandelaren of andere betrokkenen bij de Noordzeevisserij zijn. We vragen hen vanuit hun expertise mee te denken en te praten. Daarnaast zoeken we sponsoren die het project in de opstartfase willen financieren. Op termijn zal het kwaliteitskeurmerk vanuit de markt gefinancierd gaan worden.”

 

Lobbyen

De stichting wil onafhankelijke keuringsinstanties uitnodigen om controlesystemen op te zetten voor het keurmerk en supermarkt- en consumentenorganisaties betrekken bij het project. Ook gaat de groep lobbyen bij de Europese Unie en bij overheden rondom de Noordzee om het nieuwe keurmerk te erkennen. www.abbiogroup.org

 

Altijd op de hoogte blijven?