Nieuws

Aqua4C kweekt duurzame omegabaars

Bij Aqua4C in het Belgische Kruishoutem wordt voedzame omegabaars gekweekt op duurzame wijze. De 2.600 vierkante meter grote kwekerij werkt als een gesloten, gecontroleerd systeem met biologische filters. Regenwater wordt opgevangen en maximaal hergebruikt, het restwater wordt gezuiverd en afgegeven aan het naastgelegen rietveld.
Voor de verwarming van het water werkt Aqua4C samen met een nabijgelegen tomatenkwekerij. Die levert de restwarmte uit zijn serres aan de viskwekerij om het water te verwarmen. De viskweker maakt daarnaast gebruik van de stroom die de tomatenkweker opwekt via een warmtekrachtkoppeling.

Nieuwe vissoort

De omegabaars die er wordt gekweekt, is een nieuwe vissoort voor de Belgische en Europese markt. Deze baars eet uitsluitend plantaardig voedsel, waardoor geen vismeel op basis van wilde vis nodig is. Daarnaast vertoont de vis geen territoriaal gedrag, wat betekent dat de baars zich goed voelt in gesloten systemen waarin in scholen wordt gezwommen. De vis is verder nauwelijks vatbaar voor ziekten en kan dus zonder hormonen of antibiotica worden gekweekt.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *