Nieuws

Fraude met vis in Brusselse restaurants

Restaurants in Brussel misleiden gasten door andere vissoorten te serveren dan ze op de menukaart zetten. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van milieuorganisatie Oceana. Vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden dan vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn.
Oeana onderzocht 280 maaltijden in 150 restaurants, ook in die van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hoewel er slechts 5 vissoorten besteld werden, werden er via DNA-analyse 36 en mogelijk zelfs 37 geïdentificeerd. “We proberen geen statistisch bewijs te leveren, wel willen we wijzen op iets dat fout gaat”, zegt Lasse Gustavsson, directeur van Oceana.

Tonijn

De meest voorkomende fraude is die met tonijn. In 95 procent van de gevallen gaat het niet om echte rode tonijn, zoals geafficheerd. Meestal wordt die vervangen door witte tonijn, die vaker voorkomt en minder waard is, of grootoogtonijn, “hoewel die overbevist is”. Het prijsverschil tussen de vis die beloofd wordt en die die effectief opgediend wordt, kan oplopen tot 40 procent.
Volgens de onderzoekers van Oceana gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had zelfs 38 procent het verkeerde ‘label’, aldus Oceana.
De Belgische FOD Economie belooft de zaak ten gronde te onderzoeken en zal indien nodig acties ondernemen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *