Handmatig garnalen pellen terug in Nederland

19 november 2015

Greenfox in Den Haag gaat handmatig garnalen pellen in Nederland. Eerder werden Hollandse garnalen vrijwel uitsluitend met de hand gepeld in Marokko, omdat arbeid daar goedkoper is. De reistijd, bij elkaar zo’n twee weken, heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de garnalen.

Dat meldt de NOS http://nos.nl/artikel/2070006-garnalen-pellen-niet-meer-in-marokko-maar-in-den-haag.html . Greenfox is in 2010 opgericht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het pelatelier is de nieuwste activiteit van het bedrijf.

Hygiëneregels

Handmatig pellen is in Nederland vrijwel uitgestorven, omdat het te arbeidsintensief en dus te duur is. Thuispellen is in verband met hygiëneregels verboden. Pelmachines produceren volgens het Nederlands Visbureau slechts een beperkte hoeveelheid die bestemd is voor de horeca.

Pelatelier

In het pelatelier werken nu zo’n 50 mensen, die speciaal zijn opgeleid tot garnalenpeller. Over een jaar moeten dat er 150 zijn, bericht het AD http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4188905/2015/11/17/Nederland-heeft-weer-echte-garnalenpellers.dhtml . Medewerkers van sociale werkplaatsen zijn volgens de initiatiefnemers goed in het verrichten van repeterende werkzaamheden.

Het pelatelier is 18 november geopend door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Het Pelatelier heeft onder meer Schmidt Zeevis als afnemer.

Altijd op de hoogte blijven?