Nederlands Paviljoen in China goed bezocht

13 november 2015

Voor de tweede keer achtereenvolgende keer nam Nederland deel aan de visbeurs in het Chinese Qingdao. Nederland was van 4 tot 6 november prominent aanwezig op de beurs met een Holland Paviljoen georganiseerd door het Nederlands Visbureau en een aantal individuele Nederlandse visbedrijven.

 

Thee drinken

Directeur Agnes Leewis van Nederlands Visbureau is positief over het bezoek aan China. “Voor veel van de deelnemende ondernemers was het de tweede keer op deze beurs. Dat werkte goed, want zakendoen met China is voor nieuwe marktbetreders een kwestie van lange adem. Je moet echt een relatie opbouwen met toekomstige Chinese klanten, door samen thee te drinken en uit eten te gaan. Dan vind je een echte partner.” Door een aantal deelnemende Nederlandse bedrijven die al wat langer in China actief waren, zijn al concrete resultaten geboekt, aldus Leewis.

 

Netwerkdiner

Voorafgaand aan de beurs werd er door de Nederlandse landbouwraad in Bejing een netwerkdiner georganiseerd met potentiële relaties. Ook voor volgend jaar heeft de landbouwraad alle medewerking aangeboden, aldus Leewis. “Mocht er in 2016 opnieuw een groep Nederlandse bedrijven op de beurs staan, zouden er bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken georganiseerd kunnen worden in samenwerking met de landbouwraad.”

 

Importbelemmeringen

Afgelopen jaar werd er vanuit Nederland voor 116 miljoen US dollar naar China geëxporteerd. De Nederlandse import vanuit China was goed voor 95 miljoen USD. De groeipotentie is groot, maar de importbelemmeringen ook, aldus Leewis. “Maar China en andere Aziatische landen zullen in de nabije toekomst te maken hebben met een stijgende vraag naar vis. Vanwege eisen rond voedselveiligheid, bescherming van de markt en onderhandelingstactiek staan we Nederlandse ondernemers graag bij om handel drijven mogelijk te maken.”

 

Altijd op de hoogte blijven?