Geen bewijs voor vergif in panga en paling

28 januari 2016

Meldingen in de media dat pangasius ‘vol vergif’ zou zitten, blijken onzin. Toxicologisch onderzoek wijst uit dat zelfs in afgekeurde vis de hoeveelheden pesticiden en chemicaliën zeer minimaal zijn. Een volwassene zou levenslang dagelijks probleemloos tussen de 3,4 en 166 kg pangasius kunnen eten. Pas bij hoeveelheden boven de 166 kilo zou de toxische inname-grens wordt bereikt. Voor conserveringsmiddelen en antibiotica in de afgekeurde vis is dat tussen de 0,6 en 303 kilo panga per dag. Dat blijkt uit onderzoek van toxicologe prof. dr. Tinka Murk van de IMARES Wageningen Universiteit. “Deze hoeveelheden zijn zo absurd hoog, dat een mens nooit aan die toxische norm zou kunnen komen. Er kan dus geconcludeerd worden dat pangasius die wèl te koop is op de Europese markt, al helemaal niet schadelijk is voor de gezondheid van de consument,” aldus Murk.

 

Paling

De onderzoekers onderzochten ook de risico’s van het eten van paling. Tinka Murk: “De paling die in Nederland in de winkels ligt is voor 90 tot 95 procent kweekpaling. In deze paling zitten nauwelijks dioxines omdat de palingen schoon voer krijgen. De dioxinegehaltes in deze paling liggen daardoor steevast 10 tot 20 keer onder de norm. Van deze kweekpaling zou je als volwassene van 75 kg elke dag meer dan 330-670 gram moeten eten, voordat je de grenswaarde van dioxine inname overschrijdt. Het is echter zeer onverstandig om paling uit het vanwege dioxinevervuiling voor visserij gesloten gebied te eten, want dan is één portie paling per maand eigenlijk al teveel. Maar deze paling is gelukkig niet te koop in Nederland.”

 

Voor verdere informatie over het onderzoek naar toxische stoffen in panga en paling zie  www.wageningenur.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?