Nieuws

Verse vis mag nog in gratis plastic tasje

Op 1 januari 2016 is het verbod op gratis plastic tasjes meegeven van kracht geworden. Het is onderdeel van een Europese aanpak om de hoeveelheid draagtasjes terug te dringen. NRC beantwoordt een aantal vragen over plastic draagtasjes.

  1. Geldt het verbod voor alle plastic draagtasjes?
    Er zijn enkele uitzonderingen. Zo blijven plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege de functionaliteit of de voedselveiligheid gratis. Zoals tasjes die worden gebruikt bij etenswaren die kunnen lekken, zoals soep, sauzen of verse vis. Ook de dunne hemdtasjes die je op de markt krijgt, vallen niet onder het verbod. Papieren of stoffen tassen mogen wel gratis aan klanten worden gegeven.
  2. Hoe wordt er gecontroleerd?
    De Inspectie Leefomgeving en Transport, die toeziet op naleving, laat weten in het begin alleen te zullen reageren op meldingen. Een winkelier die in overtreding is, krijgt eerst een waarschuwing. Bij herhaling volgt een dwangsom. Hoe er precies gecontroleerd wordt, is afhankelijk van het type winkel. Een kleine zelfstandige zal sneller gecontroleerd worden aan de toonbank, bij grote winkelketens neemt de inspectie een kijkje in de administratie. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven. Zo moet de prijs van het tasje op de kassabon staan.
  3. Zorgt het verbod echt voor minder plasticafval?
    Volgens de overheid wel. Vorig jaar voerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken samen met de Raad Nederlandse Detailhandel en zeven winkelketens de pilot ‘Mag het een tasje minder zijn?’ uit. Hieruit bleek dat het aantal uitgegeven tasjes flink daalt wanneer er betaald moet worden, variërend van 48 tot 77 procent.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *