Doorbraak bij Glasaal Volendam

17 mei 2016

Onderzoekers van Glasaal Volendam hebben voor het eerst baby paling aan het eten gekregen. Volgens wetenschappers is daarmee een van de belangrijkste stappen gezet om jonge paling te kunnen produceren in een kweekomgeving. Wereldwijd is het tot nu toe nog nergens anders gelukt om jonge paling op te kweken.

 

26 dagen

Vanaf de start van het kweekproject in Volendam, vijf jaar geleden, was het duidelijk dat de juiste voeding cruciaal zou zijn, aldus Petra van Dijk, aquamanager bij Glasaal Volendam. “Niemand weet waar deze dieren exact geboren worden, laat staan wat ze eten. Uit onderzoek blijkt dat glasaal larven na zestien tot zeventien dagen niet meer op hun eigen voorraad verder kunnen leven. Ons vorige record stond op om de aaltjes in leven te houden stond op 21 dagen. Daar zijn we nu ruim overheen gegaan met 26 dagen.”

 

Ontlasting

Via monsters, filmpjes en foto’s wordt bij Glasaal Volendam elke dag de ontwikkelingen van de jonge paling onderzocht. Daarbij werden onlangs voor het eerst eetbewegingen waargenomen. Daarna werd ook ontlasting aangetroffen in de kweekbakken.

Glasaal Volendam verwacht nog zeker vijf jaar nodig te hebben voor commerciële exploitatie mogelijk wordt. www.volendamglasaal.com

   

Altijd op de hoogte blijven?