Faillissement oesterkwekerij Smit & Smit

23 mei 2016

Oesterkwekerij Smit & Smit, nog geen half jaar geleden feestelijke geopend, is failliet verklaard. De kwekerij uit het Zeeuwse Kats, opgericht door vader Sam en zoon Sybe Smits, werkte met een innovatief recirculatiesysteem, waarmee op land oesters werden gekweekt. De beide eigenaren hebben hoop op een doorstart.

 

Nieuwe kweekmethode

De nieuwe kweekmethode van de oesterkwekerij was een antwoord op de grote oestersterfte van de laatste jaren bij bodemmosselen, onder meer als gevolg van de oesterboorder. Er werden miljoenen geïnvesteerd in de oesterkwekerij aan de voet van de Zeelandbrug. Met de nieuwe kweekmethode zou er onafhankelijk van het weer gekweekt kunnen worden en waren de oesters beschermd tegen natuurlijke vijanden, waaronder de oesterboorder.

 

Bacterie

Na de opening in november liep de productie aanvankelijk voorspoedig en bleek er een goede markt voor de oesters. In maart echter trad er sterfte onder de oesters op, met als vermoedelijke oorzaak een bacterie. Daardoor kwam de jonge onderneming in de opstartfase al in de problemen.

 

Doorstart

De kwekerij is inmiddels leeggehaald. Eigenaar Sybe Smit laat in Visserijnieuws weten goede hoop te hebben op een doorstart. Volgens de curator is er veel belangstelling voor overname van de activiteiten, met name uit de hoek van schelpdierkwekers.

 

Altijd op de hoogte blijven?