Nieuws

Haring krijgt GTS-erkenning

Alle Hollandse Nieuwe is sinds 1 januari 2016 een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dat liet het Nederlands Visbureau in april op de Seafood Expo Global in Brussel weten. De erkenning wordt afgegeven in Brussel via een Europese Verordening, die eisen stelt aan de presentatie van het product aan de consument. De controle in Nederland wordt uitgevoerd door de NVWA.

Hollandse Nieuwe wordt op een traditionele bereidingswijze gemaakt en mag alleen in het seizoen, van 15 juni tot en met 30 september, deze naam dragen. Daarna wordt het Hollandse maatjesharing.

De Nederlandse haringgroothandel heeft de GTS-erkenning aangevraagd. Visdetaillisten kunnen de GTS-erkenning in hun winkel uitdragen. Er is een geel/blauw logo met het EU-beeldmerk gemaakt, dat in de winkel dan op een zichtbare plaats aangebracht moet worden. Het Nederlands Visbureau adviseert visspecialisten dit te doen om zich te kunnen onderscheiden van de supermarkt.

In Nederland heeft bijvoorbeeld ook boerenkaas een GTS-erkenning.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *