Start mosselseizoen gaat door ondanks toxine

27 juni 2016

De start van het mosselseizoen op 29 juni gaat door, ondanks de tijdelijke sluiting van twee deelgebieden van de Oosterschelde op last van de NVWA. Dat heeft Het Nederlands Mosselbureau bekendgemaakt.

De NVWA heeft in mosselen en oesters uit de twee deelgebieden van de Oosterschelde tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. Mosselen en oesters uit deze deelgebieden mogen daarom niet in de handel worden gebracht.

De bewuste gebieden - Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord - zijn nagenoeg geen productiebieden voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen, stelt Het Nederlands Mosselbureau. In het gebied liggen wel de verwaterpercelen, ook 'natte pakhuizen' genoemd. De mosselsector neemt uit voorzorg extra monsters van mosselen op deze percelen. Deze mosselen komen pas in de handel als de analyse-uitslagen goed zijn.

Zodra nieuwe monsters aantonen dat de schelpdieren uit de gebieden weer vrij zijn van TTX dan stelt de NVWA de gebieden weer open.

Belevering niet in gedrang

Het mosselseizoen gaat woensdag 29 juni van start. De maanden juli en augustus zijn altijd belangrijk voor de mosselsector. "Mosselen worden in de zomer volop gegeten, vooral op de terrassen aan de Belgische kust en in de Belgische grote steden. Gelukkig komt de belevering niet in het gedrang. De sector neemt daartoe zelf extra preventieve maatregelen en heeft begrip voor de voorzorgmaatregel van de NVWA in het kader van voedselveiligheid. Dit is immers van wezenlijk belang voor onze bedrijfstak", legt Wouter van Zandbrink, voorzitter van de Vereniging De Mosselhandel uit.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?