Toxine gevonden in mosselen en oesters

27 juni 2016

De NVWA heeft op twee plaatsen in de Oosterschelde in mosselen en oesters de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. Mosselen en oesters uit het Oostelijke deel van de Oosterschelde en de Noordelijke tak mogen daarom tot nader order niet in de handel worden gebracht. Mosselen en oesters uit de nabijgelegen verwatergebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht. Dit heeft de NVWA besloten in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Voorzorgsmaatregel

De TTX werd aangetroffen bij reguliere metingen naar de kwaliteit van de kweek van mosselen en oesters. De NVWA spreekt van een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid. Particuliere vissers en recreanten wordt aangeraden voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.

Tetrodotoxine

De mosselsector kent al jarenlang een uitgebreid monitoringsprogramma op aanwezigheid van onder meer toxine vormende algen. Die algen kunnen zich in de zomer, als de watertemperatuur stijgt, ontwikkelen in het water. De NVWA neemt wekelijks watermonsters en monsters van mosselen om te laten analyseren. Het monitoringsprogramma is dit jaar uitgebreid met tetrodotoxine (TTX).

Tetrodotoxine (TTX) komt wereldwijd veel voor in de natuur. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. Schelpdieren maken zelf geen TTX aan, maar via filtering van het water komt de stof in de schelpdieren. Door de hoge filtratie kan het ook weer snel verdwijnen.

Herkomst onduidelijk

Op dit moment is de herkomst van TTX in de Nederlandse wateren nog niet duidelijk. Mogelijke bronnen zijn bacteriën (vibrio’s), de snoerworm of algen. Zowel vibrio’s als de snoerworm komen in de Oosterschelde voor, de alg is een minder waarschijnlijke bron, aldus onderzoeksinstituut Imares dat in opdracht van de mosselsector eerder dit jaar onderzoek heeft gedaan.

Gevolgen besmetting

Neurotoxinen zijn stoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden. Symptomen zijn onder meer tintelend gevoel in de mond, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, gevoelloosheid, spierzwakte, verstoorde coördinatie en spraak, spierverlamming, ademhalingsproblemen, verlaagde bloeddruk, verlaagde hartslag en bewusteloosheid. De symptomen verdwjinen meestal een tot vijf dagen na blootstelling.

Er is nog geen antigif beschikbaar voor TTX.

Voedselveiligheid

Nederland is het enige land in Europa dat een schelpdieren-voedselveiligheidsbeleid voert voor TTX. In andere landen is dat nog niet het geval. De Nederlandse overheid heeft in Brussel gepleit voor een Europese aanpak maar andere landen willen eerst meer onderzoek.

 

Het Nederlands Mosselbureau heeft bekend gemaakt dat de start van het mosselseizoen op 29 juni gewoon door gaat.

 

Zie ook: Mosselseizoen gaat door ondanks toxines

   

Altijd op de hoogte blijven?