Nieuws

Nieuw voedingssupplement voor schaaldierteelt

Evonik heeft in Antwerpen ‘s werelds eerste fabriek geopend voor de productie van een nieuwe methioninetoepassing voor garnalen en andere schaaldieren. Het product, dat onder de naam ‘Aquavi Met-Met’ verkocht wordt, is een voedingssupplement voor de aquacultuur en draagt ertoe bij dat de garnalenteelt efficiënter en duurzamer wordt. De installatie is modulair opgebouwd, waardoor een verhoging van de productiecapaciteit mogelijk is.

Milieuvriendelijk

Aquavi Met-Met wordt geproduceerd in combinatie met een bestaande methionine-installatie in een volledig geïntegreerd proces. Het milieuvriendelijke productieproces loopt op waterige basis zonder organische oplosmiddelen. De Antwerpse productielocatie is met zijn haven een ideale draaischijf voor het verschepen van het product aan klanten wereldwijd.

Efficiënt

Aquavi Met-Met, een dipeptide dat uit twee DL-methioninemoleculen bestaat, bereikt met slechts de helft van de werkzame stof dezelfde gewichtstoename bij garnalen en schaaldieren als conventionele methioninetoepassingen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het dipeptide in het spijsverteringskanaal van de garnalen eerst enzymatisch gesplitst wordt en daarom op het juiste moment voor de eiwitsynthese beschikbaar is. Dat op zijn beurt betekent dat een groter aandeel kan worden verwerkt. Bovendien is Aquavi Met-Met aanzienlijk minder in water oplosbaar dan andere methioninetoepassingen en wordt daardoor niet zo vlug uit het voeder weggespoeld, stelt de leverancier. Dit vermindert de invloed op de waterlopen.

Markten

Aangezien garnalen vooral in de warmere zeeën dicht bij de evenaar geteeld worden, liggen de belangrijkste markten zowel in Azië als in Zuid- en Midden-Amerika. Evonik is begonnen met de levering van het nieuwe product aan klanten uit deze regio’s en de capaciteit van de installatie op te voeren.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *