Proeverij duurzame oesters en champagne

13 oktober 2016

Gisteren, 12 oktober, werd in Yerseke de eerste proeverij van MSC gecertificeerde Zeeuwse oesters en champagne in Nederland gehouden. Na een trek de Oosterschelde met de oesterkor van de familie Dhooge werden oesteramuses gepresenteerd in De Oesterij in Yerseke. De gastronomische amuses werden bereid door Laurent Smallegange van Restaurant Spetters* te Breskens. De oesters werden geserveerd met verschillende soorten champagne. Hinke de Jong, Champagne ambassadeur van Nederland, gaf uitleg over de wijn-spijs combinaties en de verschillende champagnes.

 

Verrijkte visserij

De Nederlandse oestervisserij is MSC gecertificeerd: de oesterkweek wordt duurzaam beheerd en heeft minimale impact op het ecosysteem. In de Nederlandse Oestervereniging zijn zo’n 30 oesterbedrijven actief. Gezamenlijk kweken ze jaarlijks 35 miljoen Pacifische oesters of creuses (Crassostrea gigas) en 700.000 stuks platte oesters (Ostrea edulis) op de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. Het is een verrijkte visserij, waarbij de oesters in het wild worden gekweekt en vervolgens in bassins verwaterd of geaffineerd. Door de kweek worden de oesters in stand gehouden, waardoor er geen quota nodig zijn.

 

Oesterkor

De oesterkweekpercelen liggen buiten de door de overheid aangewezen Natura 2000 gebieden. Met een oesterkor halen de vissers de oesters van de kweekpercelen uit het water. De effecten van de korren op het bodemleven zijn minimaal. Nederlandse verse oesters zijn geliefd in België, Duitsland, Frankrijk en Italië.

 

Champagne

Ook bij de druiventeelt in de Franse champagnestreek is duurzaamheid van groot belang. In 1980 is hergebruik van afvalwater aangepakt. Het klimaat in de Champagne is in de afgelopen 30 jaar met 1,2 graden Celsius gestegen. Dat heeft uiteraard effect op de groei van de druiven en kwaliteit van de oogst. De Champagne was in 2003 de eerste wijnregio die een ‘Carbon Footprint Assessment’ maakte en stappen zet om in 2050 75 procent van de CO2 uitstoot te reduceren. Ook gebruikt de sector alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is de champagnefles lichter gemaakt, wat een grote impact heeft op de CO2 uitstoot bij transport.

www.brouzje.nl,

 

Meer informatie over MSC: www.msc.org, met onder meer verhalen over vissers uit de hele wereld die werken aan gezonde visbestanden. Lees verhalen over vissers die hard werken om de oceanen te beschermen.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?