Nieuws

Eerste Oosterscheldekreeft naar Adri & Zoon

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft heeft een recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. Adri Bruinooge van schaal- en schelpdierenbedrijf Adri & Zoon sleepte met het laatste bod de 2 kilo wegende kreeft in de wacht. De opbrengst gaat de de Dirk Kuyt Foundation. Gelegenheidsveilingmeester Sjaak Troost wist veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur – en een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt.

Seizoensproduct

Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat is het seizoen voor deze exclusieve zilte lekkernij officieel van start gegaan. De Zeeuwse kreeft mag slechts gedurende een beperkte periode, van 1 april tot 15 juli, worden gevangen en verhandeld; het is een van de weinige echte Nederlandse seizoensproducten.

Dirk Kuyt Foundation

De opbrengst had als goede doel dit jaar gekozen voor de Dirk Kuijt Foundation, die zich al meer dan 10 jaar lang inzet voor het bevorderen van sportplezier voor mensen met een beperking. Kuyt kon zelf vanwege trainingsverplichtingen bij Feyenoord niet bij de veiling aanwezig zijn maar wist via een videoboodschap en het beschikbaar stellen van een gesigneerd Feyenoord-shirt de veiling een extra ‘boost’ te geven.

Watertemperatuur is goed

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek heeft op 30 maart de eerste kreeft opgevist. Samen met meer dan 30 vissers is hij de komende 15 weken actief in de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. Van den Hoek: “De watertemperatuur is al behoorlijk goed: 9 graden. De kreeft komt bij een hogere watertemperatuur uit zijn ‘winterslaap’ en gaat op zoek naar voedsel. Dat ziet er dus goed uit.”

Eric van Bochove

Topchef Eric van Bochove van het met 1 Michelinster bekroonde Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht in, Zeeuws-Vlaanderen ging direct na de veiling in de afslaghal met de kreeft aan de slag. Van Bochove, die met zijn restaurant en 11 andere Zeeuwse restaurants de Kring van de Oosterscheldekreeft vormt, werkt bijzonder graag met de Oosterscheldekreeft. “Het is een van de mooiste producten.” De creativiteit van chef Eric van Bochove gaat ver als het om kreeft gaat. In het seizoen serveert hij aan zijn gasten een 6-gangenmenu van kreeft.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *