Nieuws
Schar

Wetenschappers van ICES hebben advies uitgebracht aan de EU over het opheffen van de maximale vangsthoeveelheid (TAC) voor schar en bot. Het opheffen van de vangsthoeveelheid kent een ‘laag risico’ en is in lijn met het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB). Vissers vangen schar en bot als bijvangst tijdens het vissen naar doelsoorten als tong en schol. Volgens ICES bepaalt de TAC voor tong en schol hoeveel schar en bot vissers vangen. Een aparte TAC is eigenlijk niet nodig.

Verstikkingssoorten

Tot nog toe geldt een gecombineerde vangstbeperking voor schar en bot. Door deze TAC gelden deze vissen als belangrijke verstikkingssoorten (choke species) voor de aanlandplicht. De visserijcommissie van de EU heeft daarom aan ICES gevraagd om het risico van het vrijgeven van deze soorten te beoordelen. ICES stelt vast dat de beheermaatregelen voor schol en tong bepalend zijn voor de hoeveelheid schar en bot die wordt meegevangen. Een aparte TAC is niet nodig, omdat het niet voor de hand ligt dat er gerichte visserij op deze soorten ontstaat. Voor schar en bot bestaat slecht een kleine markt.

Europese Commissie

Waarschijnlijk doet de Europese Commissie op basis van het ICES-advies een voorstel aan de Visserijraad. De eerstvolgende vergadering van de visserijcommissie van het Europese parlement is op woensdag 22 maart 2017. Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt: “Dat de Europese Commissie ICES om advies heeft gevraagd over de quotering van schar en bot, geeft aan dat men in Brussel ook begint in te zien dat er te makkelijk gedacht is over de aanlandplicht. Er zijn nog veel hindernissen te nemen, de TAC voor bot en schar opheffen is maar één daarvan” .

Aanlandplicht

De Nederlandse Vissersbond blijft tegen de aanlandplicht. Zij geloven dat selectiever vissen met andere gerichte beleidsmiddelen kan worden bereikt. De EU lijkt met de aanlandplicht anti-reclame voor zichzelf te maken. “De gevolgen van de aanlandplicht wakkeren het anti-EU sentiment aan. De beelden van containers vol dode visjes op internet zijn al door maar liefst 800.000 bezoekers bekeken en de reacties op social media waren niet mals,” aldus Nooitgedagt.

Deel dit artikel

1 reactie op “Opheffen maximale vangsthoeveelheid schar en bot

  1. freek schreef:

    weten de geleerden en de parlemetariers wel hoe een gebakken of gedroogde schar smaakt.Bovendien is het voor het VOLK goed te betalen.Handen af van ons eten. Er zijn nog landen op de wereld waar een in HOLLAND geverfde vis verkocht zou kunnen worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *