Nieuws
glasaal

Onder de noemer ‘Adopteer een Vis’ gaan stichting Vis & Seizoen en Versvishandel Jan van As de komende twee jaar Glasaal Volendam ondersteunen. Glasaal Volendam doet onderzoek naar het zelf kweken van paling. Dit meldt stichting Vis & Seizoen.

Voortplantingsmysterie

Glasaal Volendam doet onderzoek naar het opkweken van jonge paling, ook wel glasaal genoemd. De voortplanting van de paling is een mysterie. Glasaal is er in geslaagd om de palingeitjes te bevruchten en larven te kweken. De nieuwe uitdaging is deze larven in leven houden. De oudste larven bleven 28 dagen in leven. De larven hebben een jaar nodig om zich te ontwikkelen tot een glasaal. Het doel van Glasaal Volendam is om in 2020 één glasaal te hebben.

Nieuwe reservoirs

De onderneming wil de investering gebruiken voor nieuwe reservoirs voor de palinglarven. Daarmee kunnen ze het aantal experimenten uitbreiden en is het mogelijk om sneller testresultaten te behalen door experimenten met licht, voeding, zout, zuurstof en stroming.  Wanneer het lukt om de glasaal kunstmatig te kweken, heeft dat een positief effect op de wilde palingpopulatie, die nu onder druk staat.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *