Nieuws

EMK-manifestatie in Brussel

EMK-manifestatie

Eendracht Maakt Kracht (EMK) gaat dinsdag 30 mei in Brussel een stevige petitie aanbieden tegen de Europese aanlandplicht. De petitie wordt overhandigd aan Elisa Roller van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement.

EMK-manifestatie

De dag start met een EMK-manifestatie om 12.00. Vanaf het Schumanplein (waar de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie zetelen) lopen de deelnemers naar het Europese Parlement. Het bestuur van EMK nodigt Nederlandse en Belgische vissers uit om hier aan deel te nemen.

Voorzitter Job Schot: “EMK is niet voor niets opgericht. We grijpen alles aan om het tij te keren, want we kunnen de aanlandplicht niet over onze kant laten gaan. Welbeschouwd zal die het einde van de kottervisserij betekenen, wat ook duidelijk blijkt uit het VisNed-memorandum inzake choke-species. Het is ons ernst!”

Europees Parlement

Een vissersdelegatie gaat om 13.00 uur bij het Europees Parlement naar binnen. Gastheer daar is Peter van Dalen, Europarlementariër namens de ChristenUnie/SGP en lid van de Visserijcommissie. “Het is belangrijk dat de Europese Commissie en mijn collega’s van vissers zélf horen hoe hoog de nood is. Daarom heb ik de opstellers van de petitie uitgenodigd”, aldus Van Dalen.

De petitie met circa 23.000 handtekeningen wordt daar overhandigd aan Elisa Roller. Roller is directielid van de DG Mare. Bij de Europese Commissie is zij als eerste verantwoordelijk voor het dossier Technische Maatregelen. De aanlandplicht is hier onderdeel van.

Naast voorzitter Cadec en Van Dalen zijn er meer fractiecoördinatoren uit het Europarlement aanwezig, zoals de Portugese visserijwoordvoerder Santos van de Sociaal Democraten. Ook de Nederlandse visserijbestuurders van VisNed en Nederlandse Vissersbond zijn present.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *