Nieuws

Ruim een ton voor eerste kistje meischol


De veiling van het eerste kistje meischol op Urk heeft 102.000 euro opgeleverd. Het geld gaat naar de stichting Schreeuw om Leven, die zich inzet tegen abortus en euthanasie. De stichting staat vrouwen bij die om financiële redenen een abortus willen plegen. Door ze financieel te steunen hoopt de stichting dat ze daar van afzien.

Promotie
De veiling van de meischol is opgezet als PR-moment en is de aftrap van de periode waarin de Noordzeeschol op zijn best in. Met name in Duitsland is de ‘Meischolle’ een bekend fenomeen. Ook de rest van de week zijn er op Urk activiteiten ter promotie van de Noordzeevis. Dit met zaterdag als hoogtepunt de traditionele Vlaggetjesdag.

Bejaardentehuis
De 102.000 euro die het eerste kistje heeft opgeleverd is niet afkomstig van één koper. Er werd geveild via een systeem waarbij alle biedingen bij elkaar worden opgeteld. Een systeem dat vaker gebruikt wordt bij veilingen voor het goede doel. De laatste bieder mag de schol daadwerkelijk mee naar huis nemen. In dit geval was dat Simon Weerstand. Hij geeft de schol weg aan een bejaardentehuis op urk.

BN’ers 
Bij de veiling waren onder andere schaatsers Ronald en Michel Mulder aanwezig. Zij hielpen de veilingmeester met het in goede banen leiden van de biedingen. Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij was naar Urk gekomen. Het was de bedoeling dat ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers erbij zou zijn, maar hij was nodig in Den Haag vanwege de kabinetsformatie.

Bron: Omroep Flevoland. Foto: Het Urkerland

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *