Nieuws

Zalmprijs historisch hoog

Zalm

Een onsje gerookte zalm kost een euro meer dan vorig jaar. Dit komt door een combinatie van een stijgende vraag en dodelijke plagen in de twee grootste zalmkwekende landen Noorwegen en Chili. Dit schrijft de Volkskrant.

Giftige algenuitbraak in Chili

Zowel Chili als Noorwegen zijn in 2016 getroffen door dodelijke plagen.  Miljoenen Chileense zalmen stierven door een grote giftige algenuitbraak, waarschijnlijk  het gevolg van het weerverschijnsel El Niño. El Niño was afgelopen jaar ongebruikelijk sterk, waardoor de watertemperatuur in Chili steeg. De algen gedijden daar goed bij, maar dat gaat ten koste van de zalmen. Dit betekende een daling van 20 procent van de Chileense zalmproductie.

Zeeluizen in Noorwegen

De Noorse fjorden en Schotse lochs werden in de tweede helft van 2016 getroffen door zeeluizen. Deze parasieten zijn al jaren het grootste probleem voor de visboerderijen in de Noorse Zee. De luizen hechten zich op de kieuwen en de huid van de zalmen. De vissen kunnen daardoor minder goed ademen en kunnen besmet raken met infecties.

Mechanische behandeling

Voorheen gebruikten de Noren bestrijdingsmiddelen in het voer of water tegen de luizen. “Maar de luizen verdragen de chemicaliën steeds beter”, zegt Lars Stien, onderzoeker bij het Institute for Marine Research in Bergen. “Daarom stappen de grote zalmbedrijven over op een mechanische behandeling waarbij de zalmen door lauw water worden gespoeld. Afgelopen jaar was een overgangsjaar waarin veel zalmbedrijven overstapten.”
Het gevolg is dat ook de productie van de Atlantische zalm tegenvalt. Wereldwijd nam de zalmproductie af met 6,8 procent.

Toename import

Tegelijkertijd verhoogden de grootste zalmconsumerende landen – Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten en Japan – allemaal hun import. Hierdoor kost een kilo kweekzalm op de wereldmarkt nu 7,40 euro. Anderhalf jaar geleden was dat nog 4,70 euro.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *