Nieuws
Schol

Het Ministerie van Economische Zaken heeft gemeld dat er vrijwel zeker een jaar uitstel komt voor de aanlandplicht voor schol. De EU-landen rond de Noordzee, de zogeheten Scheveningengroep, hebben deze maatregel 31 mei op voordracht van Nederland ingebracht bij de Europese Commissie.

Afspraken van de Scheveningengroep over visserij worden gewoonlijk overgenomen door de Europese Commissie. Dit zal naar verwachting in het najaar zijn. De visserijsector én milieu- en natuurorganisaties – vertegenwoordigd in de North Sea Advisory Council (NSAC) – steunen het voorstel.

Netten met kleine mazen

Het uitstel geldt alleen voor vissers die netten gebruiken met kleine mazen (80 mm) om te vissen op bijvoorbeeld tong of Noorse kreeft. Zij vangen daarbij vaak ook ongewenst jonge schol. Voor vissers die met grote mazen op schol of kabeljauw vissen is de aanlandplicht in 2016 al ingevoerd.

Strenge voorwaarden

Aan het uitstel kleeft een strenge voorwaarde. In 2018 moeten de vissers netten hebben ontwikkeld waarmee minder jonge schol wordt bij gevangen. Het jaar uitstel geeft de sector ook extra tijd om onderzoek naar overleving bij teruggooi van de bijvangst af te ronden.Dat is nu nog niet bekend.

Lees ook:

EMK-manifestatie in Brussel (30 mei 2017)

Culinair Ontdekt: Aanlandplicht (17 mei 2017)

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *