Nieuws

De Nederlandse Vissersbond en de Visserijcoöperatie Urk (VCU) vragen twintig studenten om met nieuwe ideeën te komen voor visserijmethodes. De hoop is dat de studenten van de opleiding Industrial Design aan de TU Delft met ‘out of the box’-oplossingen voor de aanlandplicht komen.

Aanlandplicht

Vissers mogen vanaf 2013 volgens Europese wetgeving geen ongewenste (gequoteerde) bijvangst overboord terug in zee gooien. Deze wetgeving wordt stap voor stap ingevoerd. De verwachting is dat in 2019 de aanlandplicht volledig wordt geïmplementeerd. De Nederlandse Vissersbond vindt deze implementatie onrealistisch en onhaalbaar.

De bond investeert wel in initiatieven om selectiever te kunnen vissen. Zo werkt de sector met verschillende maaswijdtes in de netten, die de bijvangst verminderen. Maar volgens de VCU en de Nederlandse Vissersbond zit er een limiet aan deze vermindering. Daarom zijn de organisaties op zoek naar nieuwe ideeën.

Futurisitisch

Op omroep Flevoland gaf Albert Hartman van de Visserijcoöperatie Urk op 26 juli een toelichting. Hij hoopt op futuristische ideeën. Bijvoorbeeld dat de studenten iets onder water in het net kunnen bouwen waar de vissen doorheen komen en geselecteerd worden.

De Flevo Campus van de Gemeente Almere draagt  financieel bij aan het project. De Flevo Campus is een wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van voedsel- en verstedelijkingsvraagstukken voor de toekomst. De VCU en de Nederlandse vissersbond stellen bijna € 12.000 beschikbaar voor het onderzoek.

Netinnovatie Kottervisserij deel 2

Daarnaast steunt de Nederlandse Vissersbond ook het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2. Samen met vissers en onderzoekers van Wageningen Marine Research en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) worden testen gedaan met netaanpassingen. Met de netaanpassingen moet de ongewenste bijvangst verder worden gereduceerd. In 2017 vonden hiervoor er testreizen plaats op schepen die op Noorse kreeft of tong vissen, en op flyshooters.

Het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’ heeft een looptijd van 2016 tot 2019. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) financiert een deel van dit project.

Bron: Nederlandse Vissersbond

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *