Nieuws

De internationale raad voor onderzoek van de zee ICES maakte op 30 juni haar vangstadviezen bekend voor de Noordzeevisserij. Staatssecretaris Van Dam stelt dat het steeds beter gaat met de visbestanden in de Noordzee. Hij heeft zijn inzet voor het bepalen van de quota van komend jaar gedeeld met de Tweede Kamer.

Gegevensarme bestanden

Voor de quota voor tarbot, griet, rog en andere gegevensarme bestanden (data limited stocks) wil Van Dam per vissoort kijken wat de beste benadering is. Vissers zien deze soorten in grote hoeveelheden. Daarom drong de Nederlandse Vissersbond aan op een versoepeling voor de quota voor deze vissoorten bij de minister en Europa.

Onderzoek

De Nederlandse Vissersbond, VisNed, PO Wieringen, de Redersverening en ProSea, willen samen met Wageningen Marine Research de data over soorten als tarbot, griet, rog en Noorse kreeft verbeteren. Hiervoor is  inmiddels een subsidieaanvraag ingediend voor een meerjarig onderzoeksproject. Met deze gegevens kunnen meer realistische inschattingen worden gemaakt voor de quota voor deze soorten.

Aanlandplicht

Ook wil de staatssecretaris voor de bestanden die in 2018 onder de aanlandplicht vallen voldoende quota-ophoging bepleiten om de ongewenste bijvangsten te compenseren. Dit moet wel binnen de maximale duurzame vangst vallen.

Lees ook:

Nieuw ICES rapport over pulsvisserij ( )

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *