Nieuws

Friese vissers zetten ‘Paling Over De Dijk’

Dupan
Foto: Dupan

Verschillende provincies voeren in de periode september t/m november 2017 het Dupan-project ‘Paling Over De Dijk’ uit. In dat kader zetten Friese vissers op 21 oktober 700 geslachtsrijpe palingen over de dijk bij Harlingen. Zo geven zij een extra impuls aan de verbetering van de palingstand in Nederland. Eerder zetten de vissers al 300 kilo over de dijk. Het uitzetten van de paling was een initiatief van de vissers. De palingen, in totaal 1.000 kilo, kwamen uit hun vangstquotum.

Ieder najaar trekken palingen richting zee, maar worden hierin gehinderd door gemalen. Beroepsvissers vangen daarom in de maanden september tot en met november geslachtsrijpe palingen vlak voor die barrières en zetten ze achter de waterbarrières weer uit, zodat ze kunnen ontsnappen naar open zee. In de oceaan krijgen palingen jongen, die uiteindelijk weer naar Europa en Nederland komen.

De gezamenlijke gebruikers en beheerders van ons binnenwater (zoals beroepsvissers, sportvissers, waterschappen, elektriciteits- en watermaatschappijen, natuurorganisaties, provincies) zijn bezorgd over de lage stand van palingstand in de binnenwateren van Nederland. Tot de waterbarrières zijn aangepast en de palingen er zelf weer langs kunnen, geven zij met het DUPAN-project ‘Paling Over De Dijk’ een belangrijke stimulans aan de palingstand.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *