Nieuws

De opmars van de Amerikaanse rivierkreeft

Amerikaanse rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in 1985 waargenomen in Nederland. Sindsdien maakt de rivierkreeft een opmars in Nederland. Het beestje begint een ware plaag te worden. De Waterschappen willen de rivierkreeften dan ook bestrijden. Vissers zien echter een kans. De Amerikaanse rivierkreeft is namelijk een delicatesse.

Plaag

De Amerikaanse rivierkreeft heeft hier in Nederland  nauwelijks natuurlijke vijanden en vermenigvuldigd zich dus zeer snel. De kreeften vreten de sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen. Door het omwoelen van de bodem kan de kreeft het ontstaan van blauwalg bevorderen. Ook veroorzaakt de rivierkreeft schade aan de oevers van sloten en andere wateren. Daarnaast is de Amerikaanse rivierkreeft drager van de kreeftenpest en verdringt de inheemse riviersoorten.

Het vangen van de rivierkreeften is eigenlijk de enige manier om verdere verspreiding te voorkomen. Arjan Heinen van NetVISwerk in het Brabants Dagblad: “Wij zien het als een mogelijkheid de beroepsgroep uit te breiden. Het is alleen niet zo gemakkelijk om als visser te beginnen omdat waterschappen vaak geen toestemming verlenen.” De waterschappen zetten volgens hem liever hun eigen mensen in. Alles wat zij opvissen gaat naar de destructie.

Regelgeving

Er is in Nederland maar een klein aantal vissers die deze kreeften vangen. Dit heeft te maken met de regelgeving. Maar volgens de NOS lijkt er verandering op komst. De Amerikaanse rivierkreeft is op de lijst van invasieve exoten van de Europese Commissie terechtgekomen. Ook werkt het ministerie van Economische Zaken met vertegenwoordigers van de binnenvisserij aan het opstellen van een beheersplan dat de vangst en het verhandelen van rivierkreeft beter mogelijk moet maken.

Speciaal materiaal om de rivierkreeften te vangen is er ook al. Beroepsvisser Arnold Werkhoven deed met een subsidie van het Europees Visserijfonds onderzoek naar de beste manier om de kreeften te vangen. Dit gebeurt met korven van gevlochten ijzerdraad, die zorgen dat de bijvangst van andere soorten minimaal blijft. “De nieuwsgierige kreeft kruipt erin, maar de verdwaalde paling kan er weer uit”. Er is een positief advies voor deze korven uitgebracht naar het ministerie.

Werkhoven hoopt dat alles leidt tot extra mogelijkheden want er is vraag naar de Amerikaanse rivierkreeft. Een kilo brengt bij de groothandel al snel zo’n 5 euro op.

Bron: NOS en Brabants Nieuwsblad
Foto: E. Dronkert, Flickr

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *