Nieuws

Seaweed Harvest Holland breidt uit

Seaweed Harvest Holland gaat komend jaar uitbreiden van één naar vijf hectare. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Zeeuwse zeewierboerderij en een laboratorium kweekt zeewier in Kamperland en laat het groeien in de Schelphoek, een natuurgebied bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland.

Het bedrijf begon vijf jaar geleden met wat onderzoeken. Sinds dit jaar is het een echt bedrijf en meteen de grootste zeewierkweker van Europa. Zeewier is volgens Julia Wald van Universiteit van Wageningen het voedsel van de toekomst. Het wordt al duizenden jaren gegeten in Azië. Zeewier is zeer eiwitrijk en neemt de helft van alle CO2 op. De kweek is daardoor geen belasting voor het milieu. Naast voedsel worden stoffen uit zeewier ook verwerkt in tandpasta, vla, koffiemelk, ijs en medicijnen.

Seaweed Harvest Holland deed samen met Wald onderzoek. Ze ontdekten hoe de sporen van zeewier zijn te scheiden en in snel tempo kunnen groeien. Het moment om uit te gaan breiden.  De  ene hectare die het bedrijf nu omvat realiseert op jaarbasis een productie van 250 tot 400 ton. Komend jaar breidt het bedrijf uit naar vijf hectare.

Vismagazine bezocht in september Seaweed Harvest Holland. In de komende editie (november 2017) volgt een artikel over dit innovatieve bedrijf.

Lees ook:

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst” (14 april 2017)

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *