Nieuws

Stekelroggen uitgezet in Oosterschelde

Stekelrog
Foto: Wikimedia, Peter van der Sluijs

Het Wereld Natuurfonds (WNF) zette zaterdag 14 oktober de eerste vijf van in totaal driehonderd gekweekte stekelroggen uit in de Oosterschelde bij Yerseke. Met het uitzetten willen de deelnemende organisaties onderzoeken of op deze wijze de bedreigde roggen- en ook haaienpopulaties weer gezond te krijgen zijn. Beide soorten lijden onder andere door de intensieve visserij, de Deltawerken en de Afsluitdijk.

Er is gekozen voor de stekelrog, omdat deze soort er iets beter voor staat. Het is daardoor relatief makkelijker om aan eitjes te komen. De roggen zijn gekweekt in een bedrijf in Utrecht. In een volgend stadium wil het WNF ook hondshaaien kweken en uitzetten. Ook deze soort wordt niet bedreigd. Maar het WNF wil weten of haaien in een laboratorium kunnen worden gekweekt en succesvol kunnen worden uitgezet.

Oosterschelde

De Oosterschelde is een bewuste keuze.  “We zetten de roggen uit in de Oosterschelde, omdat we denken dat de rog hier goed kan gedijen – en dat hij daarna kan uitzwermen naar de Noordzee”, zegt WNF-directeur Kirsten Schuijt op Omroep Zeeland.

Het project is niet onomstreden. De NEV, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging voor wetenschappelijk onderzoek naar haaien en roggen, trok zich eerder terug uit het project. Zij geloven dat de omstandigheden in de Oosterschelde niet optimaal zijn. Paddy Walker, lector duurzame visserij aan hogeschool Van Hall Larenstein, zegt hierover in Trouw: “Dit project is niet opgezet op basis van wetenschap, maar vanuit een lobby om de haaien en roggen terug te krijgen in de Noordzee. Het doel is prachtig, dat streven wij ook na, maar dit moet gebeuren op grond van wetenschappelijke feiten.”

Geel plastic plaatje

Naast het WNF nemen Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee deel aan dit project. Alle uitgezette roggen zijn voorzien van een geel plastic plaatje en een nummer. De organisaties vragen sport- en beroepsvissers om een foto als ze een van de gemerkte vissen vangen en deze daarna terug te zetten. Voor beroepsvissers is dit lastig vanwege de aanlandplicht. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam beloofde eerder dat hij bij de EU zou pleiten om een uitzondering te maken voor deze stekelroggen.

Foto: Wikimedia, Peter van der Sluijs

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *