Nieuws

Aandacht voor vissenwelzijn

Vis vangst

In De Correspondent besteedde Evert Nieuwenhuis recent aandacht aan de Urker visser Louwe de Boer, die “als enige in Nederland” zijn vissen verdooft voor hij ze fileert. In een tweede artikel schreef Nieuwenhuis dat we ons wel druk over diervriendelijke slacht van koeien, varkens en kippen, maar niet over het welzijn van vissen. Cécile Janssen van Foodlog spreekt hierover met Gert Flik van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Flik is hoogleraar Dierecologie en Fysiologie binnen het Institute for Water and Wetland Research. Hij gelooft dat de aandacht voor vissenwelzijn van de Correspondent terecht is. “Vissen hebben, net als wij, hersenen”, doceert Flik. “Sterker nog, ze hebben alle basale neuronale systemen die wij ook hebben. Ze zijn alleen in een aantal opzichten minder ver ontwikkeld.”

Stress

Flik bestudeerde vissen, hun zenuwstelsel, reflexen en hoe de daarmee samenhangende systemen werken. Voor hem staat onomstotelijk vast dat vissen kunnen leren, kunnen onthouden en ook in staat zijn aangeleerd gedrag weer aan te passen. Ze ervaren angst, stress en pijn. “Die Urker visser heeft het dus begrepen,” zegt Flik. “In het artikel staat deze zin ‘Daarom trekt Ekofish relatief korte baantjes, zodat de netten niet te vol raken en de vis niet te veel geplet wordt.’ Dat lijkt in eerste instantie een economische overweging, want gavere vis levert meer op. Maar het is een stress-reducerende maatregel van de bovenste plank.”

Uit zijn onderzoek concludeert Flik dat vissen stress ervaren tijdens de vangst. Dat komt in de eerste plaats door het net. Hoe dat precies komt, is nog onbekend. Ten tweede houdt een vis niet van direct contact. Net als bij ons heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor (te) veel contact en dus stress. En uiteraard geeft uit het water gehaald en aan de lucht blootgesteld worden veel stress.

Vissenwelzijn

Dus het verdoven van vis is niet gek volgens Flik. Hij verwondert zich dat het welzijn van de vis geen rol lijkt te spelen bij certificeringsorganisaties of toezichthouders. Verantwoord gevangen slaat vooral op de arbeidsomstandigheden van de vissers, bescherming van het milieu en tegengaan van overbevissing. Flik vertelt dat de EU regelgeving in de maak heeft die de balans zoekt tussen het welzijn van de vis, het ethisch besef van de consument en de boterham van de visser. “Als je weet dat het een gewerveld dier is, dan moet je er anders mee om gaan”, besluit hij.

Bron: Foodlog

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *