Nieuws

CBS nuanceert rapport over Noordzee

Visserij Noordzee

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) op 30 oktober het Living Planet Rapport. Hierin wezen ze de visserij met de boomkor aan als een van de hoofdoorzaken van de achteruitgang van de biodiversiteit van de Noordzee. Na kritiek van onder andere Wageningen Marine Research en de Nederlandse Vissersbond nuanceert het CBS deze conclusie.

In de nieuwe versie staat nu dat ‘visserij en klimaatveranderingen regelmatig worden genoemd als oorzaken van veranderingen in de zoute natuur van Nederland.’ Ook is de kop ’30 procent minder dieren in Noordzee’ vervangen door ‘Biodiversiteit in Noordzee achteruit’. Volgens De Telegraaf nuanceert het WNF het rapport niet. Een woordvoerster zegt “voor 100 procent” achter de conclusies te staan.

Kritiek

Het rapport kreeg veel kritiek van Wageningen Marine Research en verschillende vissersorganisaties. Ook dienden het CDA, ChristenUnie en SGP kamervragen in.

Wageningen Marine Research was zeer kritisch. Onderzoeker Ingrid Tulp zegt in het Reformatorisch Dagblad dat het CBS en het WNF “op een ‘simplistische’ manier conclusies hebben getrokken uit gegevens die door WMR zijn verzameld. Aan de trends in de monitoring van diersoorten zouden CBS en WNF ‘klakkeloos’ oorzaken hebben opgehangen”.

Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt in De Telegraaf: “Het is te makkelijk om één beroepsgroep aan te wijzen als boosdoener”. Hij wijst op andere elementen die invloed hebben op het zeeleven. Zoals de opkomst van grote windparken op zee, de zandwinning die op grote schaal plaatsvindt en dat er voor veertig procent van de Nederlandse Noordzee vergunning verleend is voor het opsporen en winnen van olie en gas.

Lees ook:

WNF fantaseerde er op los in rapport over Noordzee (

WNF wil zeenatuur Nederland laten beschermen tegen water en klimaat ( )

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *