Nieuws
Hollandse garnalen

De helft Hollandse garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl zijn vaak niet vers. Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Consumentenbond. De garnalen van Jumbo bevatten ook nog eens meer conserveermiddelen dan wettelijk is toegestaan.

In het onderzoek keek de Consumentenbond naar de versheid, de hygiëne, de hoeveelheid conserveermiddel en het bewaaradvies van acht soorten Hollandse garnalen van Albert Heijn (twee soorten), Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus (twee soorten). De garnalen van Aldi scoren het best wat betreft versheid (9,3) gevolgd door de garnalen van Plus die in Lauwersoog gepeld worden (6,9) en Dirk (6,8).

Bacteriën

De garnalen van Albert Heijn (AH Quality catch en AH Hollandse garnalen), Jumbo en Lidl krijgen een 2,8 voor versheid omdat ze op de vermelde uiterlijke houdbaarheidsdatum veel teveel bacteriën bevatten. De Hollandse garnalen van Jumbo bevatten bovendien 7,5 gram benzoëzuur per 100 gram, terwijl wettelijk maar 6 gram is toegestaan. De Consumentenbond heeft deze bevindingen gemeld bij de toezichthouder NVWA en bij Jumbo. De hygiëne van alle onderzochten garnalen bleek wel in orde, er werden geen ziekmakende bacteriën aangetroffen.

Houdbaarheid

De meeste Hollandse garnalen gaan na de vangst naar Marokko om daar met de hand gepeld te worden en komen daarna terug naar Nederland. Uit navraag van de Consumentenbond bij de supermarkten blijkt dat er doorgaans anderhalf tot twee maanden zit tussen de vangst van de garnalen en het aflopen van de houdbaarheidstermijn. Albert Heijn geeft aan dat dit soms kan oplopen tot vier maanden. Bij Aldi, die de meest verse garnaal verkoopt, zitten er 33 dagen tussen vangst en uiterste verkoopdatum. De Consumentenbond raadt consumenten aan om garnalen ruim voor de houdbaarheidsdatum te kopen en te eten.

Deel dit artikel

1 reactie op ““Helft Hollandse garnalen uit de supermarkt niet vers”

  1. Garnalen blijven uiterst kwetsbaar voor bederf. De eiwitstructuur en andere stikstof verbindingen zorgen voor een hoge bederfelijkheid. Voor mij is het volstrekt onbegrijpelijk dat de garnalen zo lang houdbaar zijn na alleen een chemische conservering door Benzoezuur. Zo goed werkt dit goedje ook weer niet. Ik ben voorstender dat de hygiene in de garnalenketten verbeterd wordt. De hygiënecode voor aan boord van een vaartuig gekookte schaal- en schelpdieren’ is’ heel misschien, eventueel vatbaar voor verbetering?
    Mijn streven is om garnalen ongeconserveerd als echt vers (gekookt) product in de handel te brengen. Het is mogelijk maar er moet meer voedselveiligheidszaken geborgd worden dan nu het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *