Nieuws
Bluefin tonijn
Foto: Nieuwsbank

Koning de Visspecialist uit Amstelveen organiseert op vrijdag 10 november een ‘groots’ evenement. Ondernemers Nico Schokker en Jan Tol gaan op het plein voor de winkel een grote, duurzaam gekweekte Bluefin tonijn fileren. De tonijn weegt zo’n 250-300 kilo.

Bluefin tonijn

De populatie van de Bluefin tonijn staat onder druk. Door onder meer de wereldwijde sushi consumptie was de vraag naar deze tonijn zo groot, dat deze zonder ingrijpen uit zou sterven. Daarom is de vangst van wilde Bluefin tonijn streng gereguleerd. Gekweekte Bluefin tonijn biedt een goed alternatief.

Koning de Visspecialist haalt een grote gekweekte Bluefin tonijn naar Nederland zodat mensen deze duurzame vis kunnen proeven. Zo kunnen zij ervaren dat de kwaliteit niet onder doet voor de wilde Bluefin tonijn. Als consumenten kiezen voor gekweekte variant kan de populatie van de wilde Bluefin tonijn weer toenemen.

ICCAT

De Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijn (ICCAT) verantwoordelijk voor het beheer van tonijn en vergelijkbare soorten in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Met een systeem van elektronische documentatie wordt de hoeveelheid gevangen en verhandelde blauwvintonijn geregistreerd.

Ook elke gekweekte Bluefin tonijn moet een ICCAT-certificaat hebben. Met dit certificaat kunnen de gegevens van de tonijn worden opgevraagd. Deze traceerbaarheid waarborgt de kwaliteit.

Live fileren

Het evenement van Koning de Visspecialist is niet alleen bijzonder vanwege de grote tonijn. Ook het live fileren gebeurt in Nederland niet vaak. Door dit te laten zien aan de bezoekers, krijgen zij inzicht in het verwerkingsproces van een tonijn. Ook toont het fileren het ambacht van de visspecialist.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *