Nieuws

Minister Schouten: opkomen voor visserijbelangen

“De kers op de taart”, zo noemde een van de deelnemers aan de Landelijke Innovatiedag vis, schaal- en schelpdieren  de aanwezigheid van de nieuwe minister van LNV, Carola Schouten, afgelopen zaterdag, 11 november, bij de ABN-AMRO op de Zuidas in Amsterdam. De minister kwam goed voorbereid ten tonele en was blij dat de hele sector aanwezig was. De dag was met 200 deelnemers vol. “We hebben een bijzonder kapitaal te beheren”, aldus de minister, “ik wil opkomen voor de belangen van de vissers en een duurzame sector. Ik heb respect voor het werk van de vissers; zij varen uit en keren met voedsel terug.” De minister wil zich tevens inzetten voor het behoud van de pulstechniek.

CIRCL

Dat deze dag bij de ABN-AMRO werd gehouden was een bewuste keuze. De bank wil een rol spelen in een duurzamere maatschappij. Hun duurzame paviljoen Circl is een voorbeeld van de circulaire economie, die de bank heeft omarmd. Alle materialen zijn hergebruikt of herbruikbaar.

Jan de Ruyter, verbonden aan de ABN-AMRO als sector banker plantaardige sectoren, maar heeft in het verleden ook veel studie gedaan naar de visserij. Kern van zijn betoog: Transparatie, Innovatie en Partnerships als oplossing om de vele problemen zoals de Brexit, bijvangsten en aanlandplicht het hoofd te kunnen bieden. De Ruyter refereert aan het nieuwe innovatieve topless garnalennet, dat een ontsnappingsmogelijkheid biedt voor zalm en steur, een vinding van Innovatiecentrum Zuid-West Nederland.

Paneldiscussie

Via ieders mobiele telefoon ging een panel met de zaal in discussie. Kees Taal (voormalig LEI), Maarten Drijver (kottervisser), Jan Schot (mosselvisser) en Tammo Bult (WUR) vormden het panel. Na inloggen op een website kreeg de zaal vragen voorgeschoteld, waarop antwoorden aangevinkt moesten worden. De hoogst scorende antwoorden vormden de top 5. Het ging om de vraag wat men belangrijk vindt in de vissector. Ruim bovenaan eindigde Samenwerking en samenwerken aan een duurzame visserij. Verder scoorden transparantie, selectiever vissen en ketenintegratie hoog.

John Valster

Voormalig Categorymanager vis bij Albert Heijn, John Valster, nam de zaal mee in een betoog over vermarkten van vis. Allerlei tabellen werden getoond; over vis en consument, milieu, ontwikkelingen, leeftijdscategorieën. Overal is een waarde aan te hangen of een kenmerk aan vast te maken. “In 2050 zijn  er 9 miljard mensen, dat vraagt om een enorme stijging van de behoefte aan eiwit/proteïne. Ook de kern van zijn verhaal benadrukt samenwerking, partnerships en onderscheidend vermogen van de versspecialist.

Workshops

Na en tijdens de (duurzame) lunch in Circl, is er tijd om de mini-markt met duurzame bedrijven/projecten te bezoeken. MSC, ProSea, Agrimatie, maar ook innovaties als een reddingsvest, garnalennet en pulsonderzoek worden toegelicht. Daarna zijn er workshops. Vier stuks:

  1. Schip voor de toekomst en  vlootvernieuwing
  2. Vissen van de toekomst; Out-of-the-box ontwerpen door TU Delft
  3. VIS-ned innovaties; een zee vol mogelijkheden
  4. Ondernemen in toerisme en visserij; andere verdienmodellen

Drie studenten van de TU Delft kregen van de Nederlandse Vissersbond en Visserijcoöperatie Urk een opdracht voor hun bachelor-scriptie: Hoe kunnen out-of-the-box-ontwerpen bijdragen aan omgaan met de aanlandplicht. Twintig studenten kregen 9 wekend de tijd om een ontwerp te maken van hun idee. Het leverde een variatie aan oplossingen op.Er kwamen ontwerpen met betrkkeing tot het overleven van vis, hi-tech oplossingen, maar ook ‘omdenk’-varianten betreffende imago en kennis & gedrag. Zo presenteerde een student Netfix, een innovatief net waarmee vis minder verwondingen oploopt en de overlevingskans stijgt. Een andere student kwam met een heel nieuw schip, waarbij de vis achter het schip in zwemt i.p.v. in een net dat leeggestort wordt. Een derde ontwikkelde een app, waarbij (kleinere en simpeler) ideeën gedeeld kunnen worden en waarmee kleinere subsidiebedragen gemoeid zijn.
De Vissersbond zal uiteindelijk uit de 20 ideeën die aangedragen worden er drie uitkiezen die verder uitgewerkt gaan worden.
In Vismagazine 8 (december 2017) een uitgebreid verslag van deze Innovatiedag.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *