Nieuws
Foto: Eddo Hartmann, Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam krijgt de internationaal erkende certificering BREEAM-NL voor het gebouw. Het museum kreeg de score ‘very good’. BREEAM-NL is een wereldwijd toegepaste beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.

Het keurmerk ‘In-Use’ beoordeelt bestaande gebouwen op drie onderdelen: het gebouw, het beheer en het gebruik. Het Scheepvaartmuseum is aan de hand van negen duurzaamheidscategorieën beoordeeld op onder andere energie, materialen, afval, water, management en gezondheid.

Het is uniek dat het museumgebouw – het Zeemagazijn, een pakhuis uit 1656 – een hoge score behaald op duurzaamheidsaspecten. Al sinds de grootscheepse renovatie en heropening in 2011 staat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog op de agenda van museum. Zo maakt het museum gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie. Voor verwarming en koeling maakt het gebouw gebruik van energie uit de bodem. Verder wordt de ventilatie per verblijfsruimte afgestemd op de behoefte.

Op het onderdeel Afval scoorde Het Scheepvaartmuseum zelfs 100 procent. Samen met negentien andere culturele instellingen neemt het museum deel aan het project Zero Waste. Afval wordt duurzaam (gescheiden) ingezameld en verwerkt. In de toekomst blijft Het Scheepvaartmuseum nieuwe oplossingen zoeken om nog duurzamer te worden zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Deel dit artikel

1 reactie op “Duurzaamheidscertificaat voor het Scheepvaartmuseum

  1. Phoebe schreef:

    Lekker bezig, op naar een duurzame eeuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *